Vad är haute couture?

Den högsta formen av sömnadsform kallas haute couture, och uttalas [å:t kåtyr]. Ett ord vi hört, men kanske varit lite osäkra på att slänga oss med. Och detta med all rätt. Lite svårare blir det även då prêt-á-porter är ett annat snarlikt begrepp.

Modedjungel är snårig, svår men även alldeles, alldeles fantastisk. Och även om vi aldrig kommer köpa ett plagg av den kvalitén att gå runt med på jobbet, så är det alltid skönt att veta vad andra pratar om, eller vad man läser i modemagasinen.

Det startade i Frankrike under 1800-talet i och med modehusens födelse. Plaggen var oerhört exklusiva och sydda för hand med en stor skicklighet och blev unika då de syddes efter beställning och i endast ett exemplar. Dessa plagg var mer användbart förr i tiden då baler och stora tillställningar hölls. Men, vill man få tag på en sådan klänning, till Nobelfesten, sitt bröllop eller annan spektakulär tillställning får man räkna med att man minst får lägga ut över 200 000 kronor.

Behövs ett godkännande

Det går inte att H&M syr ihop ett plagg de anser vara haute couture och hänger ut i utvalda butiker. Denna term är skyddad av fransk lag och för att få kalla ett plagg för haute couture behöver man uppfylla en rad kriterier:

  • Man ska skräddarsy plagg för privata köpare och även inkludera en provning.
  • Det måste finnas 15 heltidsanställda och man ska ha en ateljé i Paris.
  • Ha en kollektion bestående av 35 dag- och kvällsplagg som presenteras både vår och höst.

För oss vanliga dödliga

Bara för att vi aldrig kommer, med största sannolikhet, få en chans att äga ett sådant plagg, är det ändå bra att känna till termen samt att få inspiration. Vad vore klädbutikerna utan inspirationskällor som Chanel, Dior eller Gaultier? För alla modeintresserade och shoppingälskade finns Gratislandet som ger både rabatter och bra erbjudande från mängder av företag. Det är inte haute couture – men det är mer mode för pengarna. Spring ner till butiken, köp senaste numret av ELLE för att sedan göra det bekvämt för dig och hitta snygga stilar som du sedan kan köpa online.

Reder ut termerna

Ja, haute couture vet vi vid det här laget vad det är för något. Men, fortfarande finns prêt-á-porter som de stora modehusen ägnar stor kraft åt. Skillnaden är att det sistnämnda betyder ”redo att bära” och är kläder för den lite större massan, i massupplagor – för vardagens bestyr. Denna term föddes ur 60-talet och när modereportrar skriver om visningar så är det om prêt-á-porter det handlar om.

Ska man se skillnad gäller det att komma in i närbild för att se på handarbetet. Ett tips för att du ska få chans till att bära en riktigt ståtlig klänning är att höra kometkarriär i Hollywood och bli den nya som alla pratar om och som alla vill synas med. Detta gör att du kan få låna en klänning av modehusen. Inte illa. Annars får man tänka att vad är en bal på slottet. Eller?