Manligt mode

Mannen som modelejon är egentligen ingen nyhet – trenderna har svängt och förändrats inom den manliga delen av modevärlden lika mycket som inom den kvinnliga. Ändå har det tidvis varit tabubelagt för män att bry sig om kläder och stil, men idag kan en uppåtgående kurva anas. Herrkläder är i ropet, både på catwalken, i skönhetsavdelningen och på tidningshyllan. Det anses inte längre feminint eller fåfängt att som man uppmärksamma och vårda sitt utseende, en trend de senaste årens ökning av modemagasin för män talar för. Per Nilsson är moderedaktör på Sveriges enda modemagasin för män, och menar att tidningens försäljningssiffror tyder på att trenden för herrmode är här för att stanna.

– Män är i dag mer intresserade av sig själva och det intryck de ger, säger han.

Herrkläder begränsas inte längre till ett begränsat urval av slipsar och hattar, eller möjligtvis någon enstaka manschettknapp, så som utbudet kan ha tett sig för femtiotalets kostymklädda män. Liksom det kvinnliga modet handlar herrkläder om uttryck och identitet. Per Nilssons målgrupp utgörs av urbana män i 20-35-årsåldern, och han vill visa att det är okej att ta mode på allvar. Män ska inte behöva skämmas för sitt modeintresse menar han, och tycker att hans läsare ska kunna plocka upp tidningen på bussen precis som klädintresserade tjejer kan sitta och bläddra i modetidningar.

Trender idag

Dagens herrkläder handlar idag lika mycket om att klä sig till vardag som till fest. Herrmode behöver alltså inte handla om att klä upp sig eller hitta den perfekta kavajen, utan lika mycket om en t-shirt som speglar ens personlighet eller ett par schyssta sneakers.