Extrema kläder

Nej det handlar inte om kläder man har när man klättrar upp för berg och jackor som står emot 1 miljon minusgrader. Det handlar heller inte om arbetskläder som klara av knivhugg eller andra obehagligheter. Extrema kläder är något som är för de som sticker ut. Ska det vara mys och gull så ska det vara supermjukis i onepiece. Ska det vara hårt är det läderkläder som det handlar om.

Strass och paljetter

Guld och silver förekommer sällan i mode- och klädsammanhang som inte kan räknas som extraordinära. Det kan förstås tvistas om vad som kan räknas som extraordinärt. Eftersom det finns människor som är extraordinära så känns det mindre udda eller ballt om de bär glittriga kläder. Det hör ju liksom till deras personlighet. Å andra sidan kan man se det som en hönan eller ägget-grej. Var det så att det var kläderna som gjorde dem så udda från början eller var de bara så och klädde sig därefter.

Vinnande klädsel?

Hur som helst finns det guldkläder i många fler situationer än när ett emo svassar ner för gatan. Till exempel på melodifestivalen när allas vår folkkära Marie Serneholt klädde ålade sig in i en guldklänning under den senaste tävlingen. Det gjorde hon bra. En annan variant av guldkläder är förstås guldhatten och silverhatten. Även om silverhatten inte är lika vanlig så finns den också. När lag har vunnit SM i någon av våra lagidrotter brukar de vinnande lagen få bära guldhattar. De är inte lika vackra som Maries klänning. Det finns inget som säger popstjärna eller haute couture över en plommonstop i papper täckt med guldpaljetter och aftonbladets logga.